Sångerskan

„Utmärkande är hennes scennärvaro, energi och intelligenta tolkning“

Matthias Oldag, regissör

Mezzosopranen Solgerd Isalv är född och uppvuxen i Råneå, Norrbotten. Hennes musikaliska bana började som violinist och senare violast innan hon påbörjade sina studier i klassisk sång på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg. Studierna för Prof. Eva Nässén och Marianne Schell ledde till en Masterexamen i klassisk sång och musikteater.

Utöver sina universitetsstudier har Solgerd Isalv deltagit i ett flertal mästarkurser för bl.a. Helena Döse, Håkan Hagegård, Matti Hirvonen, Marianne Häggander, Anna Larsson, Neil Mackie, Thomas Quasthoff och Birgitta Svendén. 2013 var hon en av en mindre skara unga sångare som antogs till Wagner-akademin i ‘s-Hertogenbosch där hon studerade för Dunja Vejzovic. Sedan 2013 arbetar Solgerd Isalv med Sami Kustaloglu.

Solgerd Isalv har fått ett stort antal stipendier, bland andra Svenska Wagnersällskapets stipendium liksom ett antal stipendier från Svenska musikaliska akademien och Konstnärsnämnden. Hyllad av kritikerna för sin scennärvaro och uttrycksförmåga blev Solgerd Isalv nominerad som “beste Nachwuchssängerin des Jahres” i tidningen Opernwelt för sin rolltolkning av Cherubino i Staatstheater Nürnbergs uppsättning av Figaros bröllop 2015.

Sina första professionella uppdrag hade Solgerd Isalv vid Skånska Operan och Göteborgs Operan strax innan hon framgångsrikt gjorde debut i Tyskland i titelrollen av The Rape of Lucretia på Kammeroper Schloß Rheinsberg. Med samma parti gästade hon sedan på operan i Gera/Altenburg samt vid operafestivalen Miskolci Nemzetközi Operafesztivál i Ungern

Spelåren 2014-2016 var Solgerd Isalv medlem i den internationella Operastudion vid Staatstheater Nürnberg och blev sedan anställd i den fasta ensemblen. I Nürnberg sjöng hon viktiga partier i sitt fack så som Wellgunde (Rheingold) Wellgunde och Zweite Norn (Götterdämmerung), Hänsel, Charlotte (die Soldaten), Cherubino och Andra damen. Sedan säsongen 2020 är Solgerd knuten till Staatstheater Darmstadt och deltar aktivt i arbetet med att finna former för musikteater under pandemin. 

Solgerd Isalv är en av grundarna av Oper+, en plattform för en flexibel grupp av frilansmusiker som fokuserar på kreativa och uppsökande musikteaterprojekt i Franken, Tyskland. Under Tysklands första Covid19-LockDown, våren 2020, grundade hon, tillsammans med pianisten Anna Körber, kulturinitiativet #CultureContinued” publicerade 54 videor, organiserade 3 live konserter och som kom att omfatta många tyska och internationella musiker. 

Solgerd Isalv internationellt verksam som frilanssångerska, framförallt i Tyskland och Sverige men hon har även blivit anlitad för konserter i Armenien, Belgien, Italien och Ryssland.
Hon har arbetat med flertalet internationellt etablerade regissörer och dirigenter, så som Olof Boman, Marcus Bosch, Sam Brown, Mariame Clement, Daniel Cohen, Leo Hussain, Pavel Kogan, Peter Konwitschny, Maxim Pascal, Cecilia Rydinger-Alin, Georg Schmiedleitner, Laura Scozzi och Sergei Smbatyan.
Mera…

Hennes ovanligt flexibla röst och stora musikaliska kunnande har gjort det möjligt för Solgerd Isalv att ta sig an barock, romantisk och nutida repertoar. Vid dags dato har hon sjungit sju urpremiärer så som operan Die Verwandlung (Förvandlingen) av S.Peiffer, Hamburg, 2011 och rockoperan KULT av O. Salo, Radioteatern SR, 2013. För sin tolkning av Charlotte i A. Zimmermanns Die Soldaten, i Peter Konwitschnys regi, fick hon ett strålande bemötande av kritikerna.
Tillsammans med tidig musik-ensemblen EGG turnerade hon i Tyskland med ett program kallat ”Donne che spaccano” med musik av enbart kvinnliga renässans- och barockkompositörer

Som romanssångerska är hon känd för spännande program, gärna med litterära anspelningar. Redan som student inkluderade hon nutida musik i sina program när hon gästade olika kammarmusikföreningar och konsertserier i Sverige. Tillsammans med konsertpianisten och studiekamraten Jonas Olsson har hon bildat en duo. De intresserar sig speciellt för musik från och efter andra Wienskolan.

Hennes breda konsertrepertoar inkluderar Beethovens nionde symfoni, Ravels Shéhérazade, Wagners Wesendoncklieder, Elgars Sea Pictures, Mahlers Kindertoten- och Rückertlieder, Brahms Altrapsodi liksom verk av Bernstein, Nystroem, Schumann och Weill. Hennes sakrala repertoar inkluderar verk av J.S Bach liksom flera senare födda kompositörer; till exempel sjöng Solgerd Isalv altsolot i Mendelssohns Paulus med Moskvas symfoniorkester under Pavel Kogans ledning. Flera nutida sakrala verk tillhör också hennes repertoar: Hon sjöng den svenska premiären av Message from the Soul, skriven och dirigerad av A.Wurtz och har sjungit tre uruppföranden vid festivalen för nutida kyrkomusik i Fürth, Tyskland

Repertoire