Skådespelaren

”Med skådespelare är det så att en del ska ut och en del ska in, sa salig Ingmar Bergman. Solgerd Isalv äger scenen. Hon ska definitivt in.”
Östran

Solgerd Isalv utbildade sig vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg. Utbildningen fokuserade på tekniker och traditioner formande av Yat Malmgren, Rudolph Laban och Anton Tjeckov. Hennes följande Masterexamen i opera/musikteater inkluderade grundläggande akrobatik, historisk dans och stage fighting. Hennes dubbelstudier i opera och skådespeleri gav henne en unik möjlighet att delta i en workshop för regissören och coachen Larry Moss i Schweiz.

Efter att ha avslutat sina examen spann Solgerd Isalv vidare på sitt stora intresse för improvisation både i talteater (Improverket, Göteborg) och i opera (Impropera, Oslo). Hon deltog även i flertal kurser i Gestaltmetoden för skådespelare. Snart riktade hon sitt fokus mot filmskådespel och deltog i flertalet workshops bland annat med Nancy Bishop i Berlin. I en workshop beskrev regissören Goran Kapetanovic Solgerd Isalv som ovanligt fotogenisk. Vilket i sig inte har hindrat att Solgerd Isalv funnit stor glädje i att arbeta med radioteater med SR Radioteatern.

Sedan Solgerd Isalv flyttade till Tyskland 2011 för att följa sin sångarkarriär så har hon aktivt arbetat på sin språkkunskaper i främst tyska och engelska. Under sin första tid i Tyskland arbetade hon med projekt som den interaktiva webfilmen Room 206 (Yves Lechermeier, Cycloprod, 2011), den svensk/tyska kortfilmen Var tyst och tala (Julia Stenke/agentur Caspar, 2014) och som gäst i TV-serien Berlin Tag und Nacht (2014). Hon har också spelat in reklam för Pattex, regisserat av Jörn Haagen (2014), och för Epson (2015).

Det fokuserade arbetet på att utveckla sångkarriären ledde Solgerd till en anställning som solist, mezzosopran, vid Staatstheater Nürnberg (2014/15-2016/17).  Idag frilansar hon som sångerska och skådespelerska. Sedan 2020/21 är hon anställd som solist vid Staatstheater Darmstadt.
Med den kvinnliga huvudrollen i kortfilmen “Remember Me” (Lukas Olszewski, 2022) återvände Solgerd till arbetet framför kameran. På senare tid etablerar Solgerd sig som röst för reklam och dubbning.

Egenskaper: Ridning (dressyr, hoppning och islandshästar)
Lindy Hop
Telemark/Slalom
Skridsko
Kajak
Rodd
Sång (så klart)
Piano- grundläggande
Violin/Viola

Språkkunskaper: Svenska (modersmål)
Engelska (Brittisk)
Tyska (med viss skandinavisk accent)

Övernattningsmöjligheter: Göteborg, Växjö, Luleå, Malmö, Kalmar och Stockholm/Berlin, Hamburg, Saarbrücken, Darmstadt, Köln och Nürnberg

Mezzosopran